Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικο Bazzar- 6 Δεκεμβρίου 2009

Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Έτσι ήρθαν τα Χριστούγεννα

Εισαγωγή στα Χριστούγεννα ήταν το κυριακάτικο bazaar στη μεγάλη σάλα του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων. Την περασμένη Κυριακή, στις 6 του μήνα, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, άνοιξαν οι οικοδέσποινες-όπως στα παλιά λαϊκά φιλόξενα σπίτια των ελληνικών χωριών- τη σάλα τους για να δεχτούν τους ξένους και ντόπιους καλεσμένους τους, να ανταλλάξουν γιορτιάτικες ευχές και να χαρούν τα δώρα της αυτοσχέδιας τέχνης τους. Τα Χριστούγεννα φέτος ξεκίνησαν από τους Τσουκαλάδες, μια μέρα που ο ήλιος ξεγέλασε το παραμυθιακό σκηνικό των Χριστουγέννων του βορρά και του θείου Σκρουτζ τη σφιγμένη από την τσιγκουνιά παλάμη. Απλόχερο το χρώμα και η λάμψη του χρυσόχαρτου στις ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, στις «σπαγκοραμμένες» πλεξούδες των στολιδιάρικων ημερολογίων, στη χρυσή φλόγα των κηροπήγιων με τις χάντρες, τα αγγελάκια και την κόκκινη αστραπή της χαράς, στις λουλουδένιες συνθέσεις και στις συσκευασμένες χριστουγεννιάτικες πιατέλες-παράδεισος των παιδιών και των μεγάλων- φορτωμένες μηλόπιτες, παραδοσιακή λευκαδίτικη πίτα και πολλά σοκολατένια στολίδια. Γέμισε η σάλα γυναίκες πρόσχαρες, ευτυχισμένες ανάμεσα στα έργα της αγάπης τους-είναι αλήθεια πως η τέχνη της αγάπης είναι η τέχνη του αυτοσχέδιου-και γύρω τους, στην κυριολεξία μέσ’την ποδιά τους, μικρά παιδιά, αγόρια λιγότερα, χαμένα στο χαριτωμένο σκέρτσο των «ώριμων» πεντάχρονων κι εφτάχρονων κοριτσιών-έτσι όπως τέτοιες μέρες υπαγορεύει ο ρόλος και η φύση τους στις αφηγήσεις των παραμυθιών που λένε οι αγαθές γιαγιάδες και κάνουν πράξη οι βιρτουόζες μανάδες τους. Λιγοστοί και οι άντρες, αδέξιοι κι αυτοί όπως εκείνοι που έχουν το προνόμιο-και κάποτε το ταλέντο- να χαίρονται την έμπνευση και τα αγαθά από το εργαστήρι μιας γιορτής που φέρει γυναικείο όνομα και λέγεται με μια λέξη: ΜΑΓΕΙΑ. Και που ξέρει να ξεσηκώνει πολλές εικόνες με παιδιά και ηλικιωμένους αγαθούς παππούδες και πολύστροφες γιαγιάδες, γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να καρτερούν φυλλομετρώντας τα ημερολόγια των χρόνων τους, μεγάλα και μικρά, και να λένε: «Ήταν κάποτε μια εποχή όλο καλοσύνη και συμπόνια, φιλευσπλαχνία και χαρά. Η μόνη απ’όσες ξέρω μέσα στο μακρύ ημερολόγιο του χρόνου…» Ναι, έτσι ήρθαν φέτος τα Χριστούγεννα. Ευχαριστούμε για το παραμύθι που μας παίξατε…Χρόνια πολλά!

Σε μια πραγματικά πολύ όμορφη και γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το φετινό Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.
Μεγάλη η ποικιλία των χειροποίητων εκθεμάτων, τα οποία εντυπωσίασαν τον κόσμο που επισκέφθηκε το παζάρι, όχι μόνο από το χωριό, αλλά και από την Λευκάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί όλες τις γυναίκες για τον χρόνο που αφιέρωσαν αφιλοκερδώς για την υλοποίηση του Bazzar καθώς και όλες όσες προσέφεραν τα γλυκά εδέσματα τους.

Θερμές ευχαριστίες στο Ζαχαροπλαστείο ΣΕΡΑΝΟ και τον Φούρνο του Γιαννιώτη για την προσφορά των Χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη χωριανή δασκάλα Παπαδοπούλου Βούλα, που ζει και εργάζεται στην Πρέβεζα, η οποία καθοδήγησε αφιλοκερδώς τις γυναίκες για την κατασκευή των εκθεμάτων.

Τέλος ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν και ενίσχυσαν τον Π.Σ. με την αγορά των εκθεμάτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κ. Κ. Δρακονταειδής, ο οποίος συζήτησε με τα μέλη του Συλλόγου θέματα τα οποία απασχολούν το Σύλλογο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου