Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Σάββατο 1 Αυγούστου και ώρα 9:00 μ.μ. στην πλατεία του χωριού Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νόνης Σταματέλου "παιχνίδι αιχμηρό"


Το βιβλίο παρουσίασαν οι :
Ιωάννης Ν. Περυσινάκης
Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δέσποινα Καλέζου, Φιλόλογος
Βούλα Σκαμνέλου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι :
Σπύρος Τυπάλδος
Νόνη Σταματέλου
Στο πιάνο : η Γεωργία Νικολάου Τέντα

Με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής « Παιχνίδι Αιχμηρό» της Νόνης Σταματέλου, υποδέχθηκε τον Άυγουστο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις του που ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου και που είναι φέτος αφιερωμένες στο ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο.

Είναι παρήγορο που υπάρχει ακόμα στη ζωή μας χώρος για ποίηση. Ίσως μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε, όσο οι πλατείες των χωριών που αγαπήσαμε, γεμίζουν από κόσμο που συμμετέχει με κατάνυξη σε μια βραδιά ποίησης. Εκεί, στην πλατεία της Παναγίας , τον μήνα της Παναγίας.

Ανομοιογενές – με την πρώτη ματιά -το ακροατήριο , μα με κοινή αναφορά έναν αδιαπραγμάτευτο σεβασμό για ό,τι γνήσιο γεννάει αυτός ο μικρός ευλογημένος τόπος στο χώρο του πνεύματος. Κι η Νόνη αν ανήκει σε αυτόν τον χώρο, είναι γιατί αφετηρία στη ζωή της και το έργο της είναι αυτή η μικρή πατρίδα, με τις ελιές της και τ΄ αμπέλια της. Γιατί ξεκίνησε απ΄ το «παλιό σχολείο, στα Καλυβάκια», απ΄ όπου αγνάντεψε το πέλαγος. Τότε που έκλεβε κιμωλίες από τον πίνακα κι έγραφε στίχους σε παλιές πόρτες, τοίχους και πεζούλια. Σήμερα, επιστρέφοντας σε ώριμο ποιητικό λόγο, καθηλώνει τους συγχωριανούς της, τους «υποχρεώνει» σε μια νοσταλγική πορεία, τους εξηγεί, τους ταξιδεύει, τους γαληνεύει.


Ο καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Περυσινάκης, μέσα από ένα γοητευτικό κείμενο, κατάφερε να προσεγγίσει τρυφερά την προσωπικότητα και το έργο της. Σε λυρικό τόνο αναφέρθηκε στο βιβλίο η παλιά φιλόλογος κ. Δέσποινα Καλέζου, κάνοντας μια αναδρομή στα μαθητικά χρόνια της Νόνης Σταματέλου, όπου είχε ξεχωρίσει για την αγάπη της στη Λογοτεχνία. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Βούλα Σκαμνέλου, που έδωσε το δικό της στίγμα στην παρουσίαση του βιβλίου και προτίμησε ευγενικά να παίξει περισσότερο το ρόλο της οικοδέσποινας. Η κλασική πιανίστα Γεωργία Τέντα, μια ιδιαίτερη παρουσία στην εκδήλωση, συνόδευσε τα ποιήματα που απήγγειλαν η Νόνη Σταματέλου και ο Σπύρος Τυπάλδος,



ενώ παράλληλα τα πλάνα που εναλλάσσονταν στη λευκή οθόνη μας ταξίδεψαν σε μέρη αγαπημένα, σε θάλασσες που κουβαλάμε μέσα μας.

Οι λίγες σκόρπιες φιγούρες με μαντήλι, οι ηρωίδες του μόχθου, οι τελευταίες εναπομείνασες « Λευκαδίτισες μάνες», η αυθόρμητη παρέμβαση της παλιάς δασκάλας κ. Δήμητρας,

ο βουλευτής Λευκάδας

που δήλωσε συγκινημένος, τα παιδιά με την ανεξήγητη σιωπηλή τους προσήλωση, ο κόκκινος ήλιος

που μας αποχαιρέτησε απ΄ τα Καλυβάκια δίνοντας την θέση του στο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, κινητοποίησαν συναισθήματα όχι μόνο στους ντόπιους, μα και στους φίλους που ήρθαν από μακριά, επιτρέποντας να θυμηθούμε μια καίρια διαπίστωση του Χρήστου Γιανναρά πως

«ο χαμένος παράδεισος, δεν έχει ανεπανόρθωτα χαθεί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου